10 Eylül 2012 Pazartesi

Yeni Kitap- CONNECTED




SOSYAL AĞLARIMIZ DÜNYADAKİ HERKESE ULAŞMAMIZI SAĞLAYABİLİR Mİ?
ARKADAŞLARIMIZ PARADAN DAHA MI ÖNEMLİ?
İNTİHARLAR VE İYİLİK BULAŞICI MI?
EŞİMİZİ BAŞKALARI MI SEÇİYOR?
ÖMRÜMÜZÜ SOSYAL BAĞLANTILARIMIZ MI BELİRLİYOR?


BU KİTABA GÖRE, TÜM BU SORULARIN YANITI "EVET"!!!



Başlık:                         SOSYAL AĞLARIN ŞAŞIRTICI GÜCÜ
                                  
Yazarlar:                     NICHOLAS A. CHRISTAKIS - JAMES H. FOWLER
               
Türkçesi:                     Derya Yüksek           
Türü/ilgi alanı:              Toplum bilim, sosyal psikoloji

Yazar/Kitap Hakkında:  Sosyal Ağların Şaşırtıcı Gücü, insan topluluklarında ilişkilerin Etkilemenin Üç Derecesi Kuralı ile oluştuğunu gösteriyor: bizden üç derece uzaklığa kadar çevremizdeki  kişileri etkiliyor ve onlardan etkileniyoruz, üstelik bu kişilerin çoğunu tanımıyoruz bile. Örneğin arkadaşınızın arkadaşının arkadaşı, mutluluğunuz üzerinde cebinizdeki 5.000 dolardan daha fazla etki yaratabiliyor. Finans oyunlarının, yeme bozukluklarının, madde kullanımının ve toplu intiharların, ama aynı zamanda oy vermenin, yaratıcılığın, özverinin ve “gelişigüzel” iyiliklerin de temelinde sosyal ağlarımız yatıyor. Geniş kitleleri etkilemenin yolu, özellikle bu çağda ağların merkez noktalarındaki insanlara erişerek mesajı yaymalarını sağlamaktan geçiyor.  



"Kendimizi bir süperorganizmanın parçası olarak görmek, hareketlerimize, seçimlerimize ve deneyimlerimize yeni bir gözle bakmamızı sağlar. Sosyal ağlara gömülü olmamızdan etkileniyorsak ve bize yakından ya da uzaktan bağlı olan diğer kişilerin etkisi altında kalıyorsak, ister istemez kararlarımız üzerindeki gücümüzü biraz kaybederiz. Bu tür bir kontrol kaybı, özellikle de insanlar komşularının hatta yabancıların manevi anlamları ve sosyal yansımaları olan davranışları ve sonuçları etkileyebileceğini fark ettiklerinde, güçlü tepkilere neden olabilir. Ancak bu farkındalığın diğer yüzü, insanların kendilerini ve kendi sınırlarını aşabilecekleridir.


Bu kitapta, birbirimizle bağlantımızın yalnızca yaşamlarımızın doğal ve gerekli bir parçası değil, aynı zamanda sağlam bir güç olduğunu savunuyoruz. Tıpkı beynin tek bir nöronun yapamayacağı şeyleri yapabilmesi gibi, sosyal ağlar da tek bir kişinin yapamayacağı şeyleri yapabilir.”
ÖNSÖZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder